Mea culpa, messze nem írok eleget és elég gyakran — Pollner teljes joggal értetlenkedett (bár a lehető legpozitívabb, a lelkiismeretfurdalást csak növelő szavakkal), miért kerültem be én is az ominózus tucatba.

Persze kifogással tele a padlás.

Sokat gondolkoztam, miért — időt még többé-kevésbé tudnék szorítani, bár azért az nagyban függ a napi/heti terheléstől. Arra, jutottam, az egészségesnél súlyosabb perfekcionizmus lehet a valódi ok. Túl sokat görcsölök egy-egy bejegyzésen, hogy legyen értelme, üzenete, íve, értéke. Hogy — amennyire képességeim lehetővé teszik — maradandó legyen.

A péeres élete talán különösen nehéz: ritkán tudunk rámutatni valami kézzelfoghatóra, s azt mondani: ezt én alkottam. Ha jól végezzük a munkánkat, vagy nem látszik semmi, amit nem akartunk, hogy megjelenjen, vagy látszik, de más neve alatt. Persze láttam már újságcikket, amit tulajdonképpen én írtam (ctrl-c, ctrl-v, ugye), de ez nem az a kategória, amire büszke lehetnék.

Tökéleteset alkotni nehéz, gyomorszorító, rettentő dolog. Én meg, úgy fest, nem vagyok elég bátor, vagy kitartó, vagy elszánt. Legfeljebb ritkán. Az a baj, én vagyok a mérce, s a mérce csal.

Helyettem kis virág

Ellenben ha az ember néhány perc tökéletességre vágyik, elég megnézni a Weezer legújabb, “Pork and Beans” című klipjét — és persze a hozzá tartozó linkeket.

Cover of Weezer's Red AlbumA banda úgy gondolta, tiszteleg a YouTube nagyjai előtt. Annyi humor, kedvesség, emberség van ebben a videóban — még az olyan világszerte körberöhögött, megalázott tizenötpercesek, mint a tehetségtelen fekete nindzsa vagy Chris Crocker is kaptak egy lehetőséget, hogy… Nem, nem hogy visszavágjanak, inkább hogy kiköszörüljék a csorbát, némi öniróniával visszanyerhessék az önbecsülésüket.

Már ha egyáltalán elvesztették, tekintve, hogy a refrén, és a dal, utolsó sora így szól: “I don’t give a hoot about what you think.”

Ugyan jobbra a del.icio.us dobozban már ment, de annyira jó, hogy nem tudom megállni: a világtörténelem legjobb feltételes módú sajtóközleményéről olvastam.

“Expect a press release late Wednesday night regarding a new laptop case to ship this Friday if Steve Jobs announces a new laptop at Macworld tomorrow.”

Vagyis: hétfőn bejelentették, hogy ha kedden Steve Jobs új notebookot jelent be (megtette, ezt), akkor szerdán bejelentik a hozzá tartozó táskát, ami péntektől már kapható is lesz. Ha.

Gyönyörű. Vajh miért utálják az újságírók a péereseket?

Via Macworld.

Szóval az iWiW captcha-val védi az ismerősök e-mail címét. Ez önmagában nem is olyan nagy hír, a motiváció érthető, ahogy bizonyos szempontból a felhasználók szarkasztikus beletörődése vagy éppen felháborodása és a kiskapuk is. Arról viszont nem nagyon beszél senki, hogy a jog szerint kinek az adatairól beszélünk?

Mert bizony az ismerőseid adatai nem a te adataid. Nem is az iWiW-é, de nem a tiéd. Ha valakié, hát az ismerősödé.

Nézzünk körül a témában, vegyük például a néhány hete pusztító Scoble kontra Facebook mémet.

Röviden: Scoble egy új (konkurens) szolgáltatás tesztelése során úgy döntött, ráereszt egy adatgyűjtő programot a Facebook-ismerősei listájára. Ez a Facebooknak nem tetszett, úgyhogy kitiltották, de végül megrettentek a blogger haragjától.

Nos, az ötezer ismerős nem örült felhőtlenül, hogy adataik az engedélyük nélkül átkerültek egy másik szolgáltatásba. Persze mondhatnók, hogy a kölcsönös “ismerlek” okán engedélyezték Scoble-nak, hogy hozzáférjen az adataikhoz, illetve kezelje azokat. Ő pedig “csupán” a nevüket, e-mail címüket és születési dátumukat emelte át (ismétlem, az engedélyük nélkül) máshova.

A baj az, hogy — ahogy Thomas Otter szépen összeszedte — tulajdonképpen a hatályos uniós jogszabályok értelmében sérültek az érintettek személyiségi jogai.

Ez, sajnos, szigorúan értelmezve a hazai adatvédelmi törvényt, az iWiW esetében is igaz. Félreértés ne essék, Benjámin és Benedek hackjei nem csak elegánsak, praktikusak is. De az, hogy valaki ismerősnek jelölt/visszaigazolt, kielégíti-e a sasszemű adatvédelmi biztos, vagy legalábbis a törvény követelményeit? (tovább…)

Személyiségteszt a szilveszteri partira: melyik szuperhős vagy?

Személyiségteszt a szilveszteri partira: melyik szuperhős vagy? You are Spider-Man

Spider-Man
90%
Catwoman
80%
Green Lantern
75%
Hulk
65%
Superman
55%
Iron Man
50%
Robin
50%
The Flash
40%
Batman
35%
Supergirl
30%
Wonder Woman
20%
You are intelligent, witty, a bit geeky and have great power and responsibility.

Click here to take the “Which Superhero am I?” quiz…

Működik a long tail — az elmúlt hetekben hirtelen megnőtt egy tavalyi bejegyzésem (egyébként klasszikus linkbait) iránti érdeklődés. Korán kezdődött a bevásárlószezon, de hát ha itt az igény, miért ne szolgálnám ki?

Szóval megkésve bár, de talán még időben, íme az idei válogatás. Most a címzettek nevesítése nélkül — viszont csoportosítva. Hátha találsz valami érdekeset!

(tovább…)

  • Konrad küldte nekem ezt a linket arról, hogy most volt száz éves a sajtóközlemény. Ivy Lee, a modern PR egyik atyja egy Atlantic City közelében történt vonatbaleset után győzte meg a Pennsylvania Vasúttársaságot, hogy írásban terjesszék nyilatkozatukat. A Search Engine Watch írása áttekinti azt is, hol (és hová) tart ez az alapvető kommunikciós eszköz.
  • A GMail-emre érkezett az alábbi vicces spam (subject: “I can’t find www.gmail.com on Google!”):
    “Your website www.gmail.com) on top positions on Google, Yahoo and MSN search! We will get your website www.gmail.com) to the top positions on all major search engines.[…]”
  • Scott Baradell, a dallasi Idea Grove PR-ügynökség vezére, a Media Orchard főbloggere a Fark-hoz hasonló, marketing/média/PR témákkal foglalkozó híraggregátort indított Spin Thicket néven. Nem összekeverendő washingtoni kollégáim The Thicket nevű blogjával!

crowd from right

…the coolest place in Europe!

Avagy hogyan erősítsük Magyarország kelet-kelet-európai imázsát. via 1/2

“Um, Mr. Colbert? About that trip we mentioned… Our people will get back to your people. In a couple months or so.”

Pénteken Konrad írt egy bejegyzést a leggyakoribb sajtóközlemény-kiküldési bakikról. Az egyik a többmegás fájlmellékletek kiküldése, s én erre felvetettem, hogy mi egy ideje nem küldünk ki fotókat, hanem beruháztunk egy Flickr pro előfizetésre. Íme röviden, hogyan használjuk a Flickr-t a sajtóanyagokhoz tartozó fotók megosztására.

Flickr mi?

Egy Flickr oldalHa valaki nem ismerné: a Flickr.com egy online fotómegosztó szolgáltatás, a “Web 2.0” néven emlegetett mozgalom egyik élharcosa. Egy ingyenes online galéria, ahova feltöltheted a fotóidat, címet, leírást és címkéket, kulcsszavakat rendelhetsz hozzájuk, csoportokba (photoset) rendezheted őket, majd a látogatók hozzászólhatnak, illetve (ha engeded) kis címkéket, megjegyzéseket helyezhetnek el magán a képen. (Kicsit olyan, mint egy Post-it.) Ráadásul a fotókat máshol is használhatod: saját (vagyis a cég) honlapodon, fórumokon, blogon, és nem neked kell fizetned a sávszélességért.

Persze sok hasonló céggel ellentétben a Flickr alkotói üzleti modellt is kidolgoztak: az ingyenes szolgáltatás csak addig működik, amíg nem akarsz havi 20 megabájtnál többet feltölteni (nem tárolni), nincs szükséged háromnál több photosetre, legfeljebb kétszáz, kis-közepes felbontású fotót szeretnél elérhetővé tenni (a régebbieket nem törlik, csak nem látszanak), illetve nem zavar, ha véletlenül reklám jelenik meg a képeid mellett.

A komoly felhasználóknak kínálják a pro szolgáltatást évi 25 dollárért. Ez teljesen reklámmentes, havi 2 gigabájt feltöltést enged, korlátlan számú, nagyfelbontású fotót tárolhatsz, korlátlan számú photosetben. Erre mondják, hogy a hülyének is…

(tovább…)

Olvasom, hogy a mitikus M0-s északi hídjának elnevezésére kiírt szavazást a “Chuck Norris” és a “Hofi Géza” javaslatok vezetik. (Via)

Hát ezért.

Vajon volt-e szavazás kiírása előtt a közelben tanácsadó, aki valamelyest konyít az Internethez, közelebbről a mai magyar online közösséghez? Vagy eleve nem gondolták komolyan?

Lehet, hogy most komoly PR-munkát ások alá (ha nem, elég baj!), de hát nem tudom magamban tartani.

Most jövök a Zwacktól. A megbeszélés előtt a recepción várakozva egyszer csak azt látom: jön maga Zwack úr, és mögötte egy tévéstáb, az élén Michael Palinnel. Annyira meglepődtem, hogy még fotózni is elfelejtettem. Pláne autogrammot kérni.

Na ez az igazi Unicum!

Snakes on a Plane fan poszter

Talán az egész “Web 2.0” (akármi is legyen az) legabszurdabb jelensége a “Snakes on a Plane” című film, illetve a körülötte kialakult kultusz.

A történet röviden: a rend hős őre (Samuel L. “Mace Windu” Jackson) egy szemtanút szállít, akit a csúnya gonoszok bérgyilkossal akarnak eltetetni láb alól. E szakértő a legjobb módszernek azt találja, hogy mérges kígyókat enged szabadon egy transzkontinentális repülőjáraton. (Igen. Mindenki más is hangosan röhögött.)

A közröhejből hamarosan camp kultusz lett, amit lassan a készítők is felismertek. Amikor a komolyabbnak tűnő “121-es járat”-ra változtatták volna a címet, Jackson azzal fenyegetőzött, kilép—hiszen épp a cím miatt vállalta el a szerepet. Lol. A “rajongók” visszajelzései alapján tavasszal több jelenetet újraforgattak, s nemrégiben pályázatot hirdettek a TagWorld közösségi oldalon: a zenészek dalaikkal nevezhetnek, a felhasználók pedig szavazhatnak, melyik legyen a film betétdala. Itt egyébként a remekbe szabott előzetes reklámfilm is megtekinthető.

Most a Media Orchard azt írja, a nagy légitársaságok egy napilapban voltak kénytelenek válaszolni arra a körkérdésre, szállítanak-e kígyókat?!

A tanulság, már ha fogalmazhatok így. jó ideje mondom mindenkinek, aki (vesztére) meghallgat: lehet, hogy nem mindenki olvas ma blogokat, de a sajtó igen, s az érdekes vagy jól eladható témák előbb-utóbb a hagyományos médiába is bekerülnek.

Tényleg, vajon Malév-járatra vihetnék fel kígyót?

Tíz év után elég dörzsöltnek hittem magam, de mivel először a mobilomon olvastam ezt az e-mailt, és az eBay-nek köszönhetően volt már hasonló tapasztalatom, majdnem bedőltem.

Pay Pal - Notification You have added [email protected] as a new e-mail address for your account. If you don’t agree with this e-mail and if you need assistance with your account, click here [kamu URL http ://www.google.com/url?sa=U&start=4&q=http://61.60.58.100/.www.paypaI.com/bin-cgi/webscr_cmd=_login-run] and process your login. Please do not reply to this e-mail. E-Mail ID: PP998787

Aztán persze rendes email-kliensben látszott, hogy kamu (mi mindenre jó a Google Pages!), de azért vigyázzatok!