Hogyan használhatod a Flickr-t a sajtókapcsolatokban?

Pénteken Konrad írt egy bejegyzést a leggyakoribb sajtóközlemény-kiküldési bakikról. Az egyik a többmegás fájlmellékletek kiküldése, s én erre felvetettem, hogy mi egy ideje nem küldünk ki fotókat, hanem beruháztunk egy Flickr pro előfizetésre. Íme röviden, hogyan használjuk a Flickr-t a sajtóanyagokhoz tartozó fotók megosztására.

Flickr mi?

Egy Flickr oldalHa valaki nem ismerné: a Flickr.com egy online fotómegosztó szolgáltatás, a “Web 2.0” néven emlegetett mozgalom egyik élharcosa. Egy ingyenes online galéria, ahova feltöltheted a fotóidat, címet, leírást és címkéket, kulcsszavakat rendelhetsz hozzájuk, csoportokba (photoset) rendezheted őket, majd a látogatók hozzászólhatnak, illetve (ha engeded) kis címkéket, megjegyzéseket helyezhetnek el magán a képen. (Kicsit olyan, mint egy Post-it.) Ráadásul a fotókat máshol is használhatod: saját (vagyis a cég) honlapodon, fórumokon, blogon, és nem neked kell fizetned a sávszélességért.

Persze sok hasonló céggel ellentétben a Flickr alkotói üzleti modellt is kidolgoztak: az ingyenes szolgáltatás csak addig működik, amíg nem akarsz havi 20 megabájtnál többet feltölteni (nem tárolni), nincs szükséged háromnál több photosetre, legfeljebb kétszáz, kis-közepes felbontású fotót szeretnél elérhetővé tenni (a régebbieket nem törlik, csak nem látszanak), illetve nem zavar, ha véletlenül reklám jelenik meg a képeid mellett.

A komoly felhasználóknak kínálják a pro szolgáltatást évi 25 dollárért. Ez teljesen reklámmentes, havi 2 gigabájt feltöltést enged, korlátlan számú, nagyfelbontású fotót tárolhatsz, korlátlan számú photosetben. Erre mondják, hogy a hülyének is…

Kamera, iPhoto, Flickr, e-mail

Az iPhotoA folyamat nagyon egyszerű: a fotózás (vagy az ügyfél képeinek megküldése) után feltöltjük a képeket a Flickr-re. Tekintve, hogy közismert Mac-őrült vagyok, és van némi beleszólásom az ilyesmibe, a kamerát általában az irodában kifejezetten multimédiás feladatokra rendszeresített iMac G4-re csatlakoztatjuk. A fotókat letöltjük az iPhoto programba, majd a FlickrExport kiegészítő segítségével előkészítjük és feltöltjük őket. Az előkészítés annyit jelent, hogy a fotókhoz címet, leírást, kulcsszavakat (címkék vagy tagek) rendelünk, szükség esetén lekicsinyítjük őket, illetve létrehozunk egy új photosetet.

Természetesen ez nem az egyetlen lehetséges módszer, számos megoldás létezik akár Windows, akár Mac alá.

Az iPhoto, előtérben a FlickrExportHa mindez kész (vagyis néhány perc múlva), már töltjük is fel a fotókat. A Flickr szerverei szépen eltárolják őket, méghozzá öt-hat különböző méretben. Vagyis az általad feltöltött képből készítenek egy négyzetes és egy méretarányos előképet, illetve kis, közepes és nagy verziót, melyek mindegyike szabadon használható máshol is. A kész photosetet még barkácsolhatod, finomíthatod. Végül a photoset egyedi Webcímét néhány magyarázó sor kíséretében bemásoljuk a sajtóközlemény-emailbe, és kiküldjük. Így nem kell megvárnia, amíg letölt a többmegás feájlmellékletektől farnehéz e-mailje, ráadásul sokkal több képből válogathat. Már ha akar: sok lap nem szereti, ha nem saját fotót kell használnia… Viszont ez remek megoldás az események, rendezvények dokumentálására, tehát akár belső kommunikációs eszköznek sem rossz.

De hol a márkám?

Egy Flickr photosetPersze a merketinges első kérdése valószínűleg az lesz, hol a logója? Erre nagyon egyszerű megoldást találtam: a photoset összeállításánál kiválaszthatod, melyik kép képviselje a gyűjteményt. Az oldal megnyitásakor ez látszik nagyobb méretben, a cím és az összefoglaló között, míg a többi mellette, apró ikonméretben. Mindig olyan fotót választunk, amelyiken látszik a megbízó logója, ideális esetben az esemény címe is. Ha nem lenne köztük ilyen, még mindig feltölthetsz egy logót, amit csak erre használsz.

Két példa a közelmúltból: a Johnnie Walker hostessei az augusztusi hőségben, a Forma-1 előtt — és a felelős alkoholfogyasztás népszerűsítésére — márkázott ásványvizet osztottak a város több pontján, illetve egy exkluzív partit adtak Kimi Raikönnen, a márka szpozorálta csapat pilótája tiszteletére. Azt hiszem, mindkét galéria épp elfogadható mértékben márkázott, illetve márkázatlan.

Miután aludtam rá egyet: Még az jutott eszembe, és igaziból nem is tudom, miért nem így csináltuk eddig, hogy a fotókhoz tartozó megjegyzés mezőbe az egyszerűség kedvéért érdemes lenne felvenni: “A nagyfelbontású fotóért kattintson a kép fölötti ‘All sizes’ gombra.”

2 hozzászólás

 1. Goraffe - 2006. szeptember 3. vasárnap 23:45

  Korrekt bejegyzés. Teljesen egyetértek veled. Azt hiszem a fotók rendszerezése az első lépcső a jó felhasználás felé az üzleti életben. Erre jó eszköz pl a Picasa. A megosztás legalább ilyen fontos, ebben a Flickr viszi a pálmát. $25 semmi a lehetőségekhez képest.

  Válasz
 2. gbrk - 2006. szeptember 5. kedd 14:34

  Amíg az ismerőseim 90 százalékának a képmegosztásról a viccesemail-ek továbbküldése ugrik be, addig nem nagyon reménykedem semmiben… magyar internetes kultúra…

  A Fickr egy nagyon okos dolog!

  Válasz

Have your say

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .