Így készült a Share közösségimédia-közlemény szolgáltatás -- így készíthetsz Te is magadnak

Kis magyar közösségimédia-közlemény (aka SMR, lásd még itt, itt és persze itt) szolgáltatást készíteni nem nagy dolog — és bár távolról sem vagyok programozó, mivel pont volt egy hosszú hétvégém, bütyköltem egyet. 🙂 Íme a Share, a Noguchi Porter Novelli ingyenes, szabadon hozzáférhető, önkiszolgáló szolgáltatása. A forráskódot pár nap reszelés múlva ingyen letölthetővé teszem, virágozzék ezer virág. (tovább…)

Online sajtófigyelés, hír- és cikkolvasás az iPaden a NetNewsWire és az Instapaper alkalmazásokkal

NetNewsWire cikklista az iPadenElég sok (ha jól számolom, 277) RSS-feedet figyelek, természetesen — a blogok és más közösségi források mellett — van közte jó néhány “hivatalos” médium, illetve pár barkácsolt monitoring feed is (pl. egy Yahoo Pipes-Hírkereső megoldás, ami soha nem működött igazán jól). Ez napi néhány száz cikket jelent, aminek egy jelentős része nem túl érdekes, egy része azonnal fontos, és van, ami érdekel, de később olvasnám el. (tovább…)

Az első 72 óra tapasztalatai az iPaddel: remek hardver és szoftver, hasznos kütyü médiafogyasztóknak

iPadA hálózati ügynökségek egyik előnye, hogy a külföldi irodák segítségével az ember beszerezhet menő, Magyarországon még (jó pár hónapig) nem megvásárolható cuccokat. A new york-i Porter Novelli digitális csapatának hatékony (bár a vártnál némiképp időigényesebb, azaz lassabb) közreműködésével csütörtök délelőtt végre kézbe vehettem a saját, külön bejáratú iPademet. Röviden leírom, mit gondolok nagyjából 72 óra használat után. (tovább…)

Mea culpa, messze nem írok eleget és elég gyakran — Pollner teljes joggal értetlenkedett (bár a lehető legpozitívabb, a lelkiismeretfurdalást csak növelő szavakkal), miért kerültem be én is az ominózus tucatba.

Persze kifogással tele a padlás.

Sokat gondolkoztam, miért — időt még többé-kevésbé tudnék szorítani, bár azért az nagyban függ a napi/heti terheléstől. Arra, jutottam, az egészségesnél súlyosabb perfekcionizmus lehet a valódi ok. Túl sokat görcsölök egy-egy bejegyzésen, hogy legyen értelme, üzenete, íve, értéke. Hogy — amennyire képességeim lehetővé teszik — maradandó legyen.

A péeres élete talán különösen nehéz: ritkán tudunk rámutatni valami kézzelfoghatóra, s azt mondani: ezt én alkottam. Ha jól végezzük a munkánkat, vagy nem látszik semmi, amit nem akartunk, hogy megjelenjen, vagy látszik, de más neve alatt. Persze láttam már újságcikket, amit tulajdonképpen én írtam (ctrl-c, ctrl-v, ugye), de ez nem az a kategória, amire büszke lehetnék.

Tökéleteset alkotni nehéz, gyomorszorító, rettentő dolog. Én meg, úgy fest, nem vagyok elég bátor, vagy kitartó, vagy elszánt. Legfeljebb ritkán. Az a baj, én vagyok a mérce, s a mérce csal.

Helyettem kis virág

Ellenben ha az ember néhány perc tökéletességre vágyik, elég megnézni a Weezer legújabb, “Pork and Beans” című klipjét — és persze a hozzá tartozó linkeket.

Cover of Weezer's Red AlbumA banda úgy gondolta, tiszteleg a YouTube nagyjai előtt. Annyi humor, kedvesség, emberség van ebben a videóban — még az olyan világszerte körberöhögött, megalázott tizenötpercesek, mint a tehetségtelen fekete nindzsa vagy Chris Crocker is kaptak egy lehetőséget, hogy… Nem, nem hogy visszavágjanak, inkább hogy kiköszörüljék a csorbát, némi öniróniával visszanyerhessék az önbecsülésüket.

Már ha egyáltalán elvesztették, tekintve, hogy a refrén, és a dal, utolsó sora így szól: “I don’t give a hoot about what you think.”

Szóval az iWiW captcha-val védi az ismerősök e-mail címét. Ez önmagában nem is olyan nagy hír, a motiváció érthető, ahogy bizonyos szempontból a felhasználók szarkasztikus beletörődése vagy éppen felháborodása és a kiskapuk is. Arról viszont nem nagyon beszél senki, hogy a jog szerint kinek az adatairól beszélünk?

Mert bizony az ismerőseid adatai nem a te adataid. Nem is az iWiW-é, de nem a tiéd. Ha valakié, hát az ismerősödé.

Nézzünk körül a témában, vegyük például a néhány hete pusztító Scoble kontra Facebook mémet.

Röviden: Scoble egy új (konkurens) szolgáltatás tesztelése során úgy döntött, ráereszt egy adatgyűjtő programot a Facebook-ismerősei listájára. Ez a Facebooknak nem tetszett, úgyhogy kitiltották, de végül megrettentek a blogger haragjától.

Nos, az ötezer ismerős nem örült felhőtlenül, hogy adataik az engedélyük nélkül átkerültek egy másik szolgáltatásba. Persze mondhatnók, hogy a kölcsönös “ismerlek” okán engedélyezték Scoble-nak, hogy hozzáférjen az adataikhoz, illetve kezelje azokat. Ő pedig “csupán” a nevüket, e-mail címüket és születési dátumukat emelte át (ismétlem, az engedélyük nélkül) máshova.

A baj az, hogy — ahogy Thomas Otter szépen összeszedte — tulajdonképpen a hatályos uniós jogszabályok értelmében sérültek az érintettek személyiségi jogai.

Ez, sajnos, szigorúan értelmezve a hazai adatvédelmi törvényt, az iWiW esetében is igaz. Félreértés ne essék, Benjámin és Benedek hackjei nem csak elegánsak, praktikusak is. De az, hogy valaki ismerősnek jelölt/visszaigazolt, kielégíti-e a sasszemű adatvédelmi biztos, vagy legalábbis a törvény követelményeit? (tovább…)

Működik a long tail — az elmúlt hetekben hirtelen megnőtt egy tavalyi bejegyzésem (egyébként klasszikus linkbait) iránti érdeklődés. Korán kezdődött a bevásárlószezon, de hát ha itt az igény, miért ne szolgálnám ki?

Szóval megkésve bár, de talán még időben, íme az idei válogatás. Most a címzettek nevesítése nélkül — viszont csoportosítva. Hátha találsz valami érdekeset!

(tovább…)

Figyelem: ez nem szakmai jellegű bejegyzés, már ha azt nem vesszük esettanulmánynak, hogyan vettek rá engem, a világ egyik legkevésbé sportos alkatát ügyes amerikai marketingesek egy izgalmas kütyüvel, hogy rendszeresen sportolni kezdjek.

Frissítve: 2006. szeptember 18.

Nikeplus.comBár az Index megelőzött (az eBay-en beszerzett kütyüm épp aznap érkezett meg, hogy megjelent a cikk), talán még időben írom ezt a kis tesztet a Nike és az Apple közös fejlesztéséről, az októbertől idehaza is kapható Nike+iPod Sport Kitről. Épp két hete használom, de máris imádom.

(tovább…)

Viszont az elkövető abszolút jó szándékkal tette, majd le is írta, miért és hogyan.

This is an incredibly small blog that”™s intended to: redirect you to Guy”™s new feed, show Guy (and others) the reason why they don”™t want to just let their Feedburner feeds get deleted, and gently inform Feedburner, Bloglines and others of a little problem that needs to be fixed.

Mi történt volna, ha mondjuk egy spammer teszi ezt a te feededdel?

Pollner már megírta: hivatalosan is elindult a BizBlog Fórum, egy blogisztikai (blogológiai?) “észosztó” kezdeményezés. November óta fődögélt, most feltálaljuk minden, az üzleti blogok és a blogüzlet iránt érdeklődő szakmabeli és laikus számára. Barczi Blumi Imre (blog.hu, sztahanov.hu), Berényi Konrád (Onlinemarketing.hu, Online marketing blog), Dr. Bőgel György tanár úr (CEU, IT Lábjegyzet), Dobó Doransky Mátyás (Blogter, Doransky), Novák Péter (Kirowski), Pécsi Pollner Ferenc (Dotkommentár, HVG Médiablog), Schneider Henrik (BME, Hungarian Accent, Vészi veszig Gábor (things.done.hu) és jómagam igyekszünk megmagyarázni az üzeti élet képviselőinek, mi és mire jó a blog, RSS, podcast, vidcast, Web 2.0, del.icio.us, flickr, Technorati, és a többi

Illusztris névsor, még ha magam mondom is.

Peter Caputa remekül összefoglalta, mivel (is) foglalkoztam az elmúlt két hétben.

Régen december közepe-végétől január végéig általában viszonylag nyugis időszak várt ránk—idén nem. Legyen elég annyi: teljesen crazy hónap volt a január. Ezért a súlyos lemaradás, amit igyekszem bepótolni.

Kezdetnek néhány apróság:

  • Az üzleti tanácsadócégek (ángliusul professional services, l. Amazon) guruja, David Maister ingyenes podcasttal igyekszik terjeszteni az igét: a tanácsadó is vállalat, amit illik—és kifizetődő—professzionálisan vezetni.
  • Szupermárkák találkozása: Bono, az American Express, a Converse, a Gap és Giorgio Armani szociálisan érzékeny megabrandet alapított Red néven, a bevétel/nyereség egy részét az afrikai AIDS-válság elleni harcra költik. Az igazi hír: a Financial Times címlapon hozta, a magyar (nyomtatott) sajtó meg sehol. Hja, nem sportszponzoráció. Talán ezért kevés kis hazánkban a cause related marketingkampány…
  • Zseniális podcastok, humor kategória: The Al Franken Show (vigyázat, liberális amerikai humorista!), French Maid TV, The Ricky Gervais Show (Karl hihetetlen), Tiki Bar TV.
  • A video podcastok (vodcastok?) tekintetében a tanulság: sex sells.

Érdekes állatfaj a Newsvine (mától privát béta): a hagyományos és social médiát ötvözi a digg-féle közösségi szerkesztőelvvel, ráadásul még fizet is a (közösségi) szerzőknek.

Newsvine képernyőkép

Egyik oldalról (“Wire”) az AP, másikról (“Vine”) a felhasználók hírei olvashatók. A sorrendet az olvasók szavazatai határozzák meg, tehát elvileg a legérdekesebbek jelennek meg szem előtt, a hír-tőke (azaz a news vine) tövénél. A szavazáson kívül persze lehet hozzászólni is.

Mindenesetre a legérdekesebb jellemzője, hogy bárki indíthat “rovatot,” és a saját rovata bevételének legalább 90%-át megtarthatja. Az üzemeltetők szerint a 150-200% sem kizárt: piramisjáték-jelleggel a szerző által meghívott felhasználók bevételéből is kap 10-10%-ot (innen a 90%).

Némi sneak peek a “tovább” linken túl.

(tovább…)

Először is: megkésve bár, de boldog új évet!

A TypePad problémái miatt (ezzel már sokan foglalkoztak) kénytelen voltam szolgáltatót váltani, és ha már új szolgáltató, hát új blogmotor is.

A karácsonyi downtime szezon jó alkalomnak tűnt, és a processz viszonylag egyszerűnek látszott. (Már csak emiatt is gyanakodnom kellett volna!) Még akadnak problémák, a váltás minden, csak nem fájdalommentes. Dave Winer-nek nagyon igaza van.