Ki nem szenvedett még végig dögunalmas előadásokat? Ki nem próbálta még kibogarászni a kivetített dián szereplő apróbetűs (12 pontos…) mondatokat?

Ki nem tartott még rossz prezentációt túlbonyolított, teleírt, sírva áromba szenderítő PowerPointtal? Ki nem osztotta és/vagy élte túl (hajszál híján) a PowerPoint-halált?

Épp elégszer álltam/ültem mindkét oldalon, hogy tudatosan változtatni próbáljak a szokásaimon (és slide-jaimon) — bármennyi időbe is telljen. Változtass te is, ehhez ajánlok két más-más szempontból zseniális könyvet. (FYI, a képek és linkek az Amazonra vezetnek, affiliate linkkel. Nyilvánvaló, hogy ezzel akarom betegre keresni magam.)

Zen és a prezentáció művészete

A Presentation Zen borítója

Garr Reynolds “Presentation Zen” című kötete épp olyan, mint azonos nevű blogja — és ez jó! Az évtizedek óta Japánban élő, eredetileg amerikai szerző nem csak oktatja, műveli is (avagy vice versa) az emlékezetes prezentáció-készítés művészetét.

Noha jó pár minta és gyakorlati (design illetve layout) tanács, példa is előfordul, a Presentation Zen inkább elméleti, mondhatni filozófiai értekezés. Reynolds anekdotázik, tanmeséket idéz, a nyilvános beszéd és az azt támogató, erősítő vizuális kommunikáció zen-mestere. Érdekes, elgondolkodtató, jó szakkönyv, akár magában is.

Ám van itt egy másik kötet is, ami jó fél éve izgalomban tart, s ma végre megérkezett. Legyen elég annyi:

szép, hasznos, gyakorlatias, letehetetlen

(tovább…)