Könyvajánló előadóknak

Ki nem szenvedett még végig dögunalmas előadásokat? Ki nem próbálta még kibogarászni a kivetített dián szereplő apróbetűs (12 pontos…) mondatokat?

Ki nem tartott még rossz prezentációt túlbonyolított, teleírt, sírva áromba szenderítő PowerPointtal? Ki nem osztotta és/vagy élte túl (hajszál híján) a PowerPoint-halált?

Épp elégszer álltam/ültem mindkét oldalon, hogy tudatosan változtatni próbáljak a szokásaimon (és slide-jaimon) — bármennyi időbe is telljen. Változtass te is, ehhez ajánlok két más-más szempontból zseniális könyvet. (FYI, a képek és linkek az Amazonra vezetnek, affiliate linkkel. Nyilvánvaló, hogy ezzel akarom betegre keresni magam.)

Zen és a prezentáció művészete

A Presentation Zen borítója

Garr Reynolds “Presentation Zen” című kötete épp olyan, mint azonos nevű blogja — és ez jó! Az évtizedek óta Japánban élő, eredetileg amerikai szerző nem csak oktatja, műveli is (avagy vice versa) az emlékezetes prezentáció-készítés művészetét.

Noha jó pár minta és gyakorlati (design illetve layout) tanács, példa is előfordul, a Presentation Zen inkább elméleti, mondhatni filozófiai értekezés. Reynolds anekdotázik, tanmeséket idéz, a nyilvános beszéd és az azt támogató, erősítő vizuális kommunikáció zen-mestere. Érdekes, elgondolkodtató, jó szakkönyv, akár magában is.

Ám van itt egy másik kötet is, ami jó fél éve izgalomban tart, s ma végre megérkezett. Legyen elég annyi:

szép, hasznos, gyakorlatias, letehetetlen

A slide:ology borítója Nancy Duarte, a Duarte Design társalapító-vezetőjének magnum opusa húsz év tapasztalatát sűriti nagyjából 270, Reynolds-énál sokkalta gyakorlatiasabb, lélegzetelállítóan gyönyörű oldalba.

Ugyan Duarte is megindokolja, mit, miért, miért úgy kell érdemes használni, sokkal inkább a prezentáció összeállításáról, technikákról ír. Mit ír, megmutatja: számtalan ábrán, mintán, esettanulmányon keresztül, hatásosan és egyértelműen demonstrálja, mi kell egy jó, érthető és emlékezetes prezentációhoz. Leginkább egy szakácskönyvhöz tudnám hasonlítani.

Pár szó a szerzőről és cégéről: talán még soha nem hallottál róluk, a munkájukkal már biztosan találkoztál. Számtalan nagyvállalat, köztük — Szilikon-völgyi illetőségű lévén — jó néhány informatikai óriás számára terveztek prezentációkat, PowerPoint sablonokat. Legismertebb munkájuk mégsem marketingkommunikációs anyag, hanem egy Oscar-díjas film alapja: évekig dolgoztak Al Gore-ral a Kellemetlen igazság előadáson. Gore hozta az adatokat és az üzenetet, a Duarte összeálíltotta és folyamatosan iterálta a Keynote prezentációt. Végül az Oscart (és a Nobel Békedíjat) nem ők kapták.

Ahogy illik, Duarte és kis csapata is blogolni kezdett, érdemes követni. A könyvhöz tartozó néhány illusztráció, videó és letölthető PowerPoint prezi ezen a microsite-on bújik meg. Bónusznak itt egy webinar a VizThink oldalán: Creating Powerful Presentations with Nancy Duarte.

1 comment

  1. hvg könyvek - 2009. szeptember 17. csütörtök 14:26

    Szia, az előadóknak ajánlott PreZENtáció című könyv már magyarul is megjelent a HVG Könyvek kiadásában: http://www.hvgkonyvek.hu/index.php/gondolat.ebreszto-konyvek/PreZENtacio/book_flypage.tpl.html?keyword=prezen

    Válasz

Have your say

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .