Blogfigyelés

Jól eltűntem, de legalább okkal. Néhány érdekes új (és régi) ügyfélnél szokatlanul (?) felpörgött a munka, nekem jócskán is kijutott belőle. Nagyon érdekes, ámde bizalmas (és időigényes) feladatok ezek, részletek majd egyszer…

Viszont épp az új ügyfeleink egyike vetett fel egy érdekes problémát: hogyan monitoroljuk a magyar blogokat, van-e kiforrott, bizonyított technológia?

Röviden: a) a legtöbben nem nagyon, b) sajnos (tudtommal) nincs.

Persze ez azért nem egy konstruktív válasz, úgyhogy kutatni kezdtem. Egyszerű, tökéletes automatizált módszert nem találtam, de azért van remény.

A közelmúltban egyébként Doransky is foglalkozott a témával, igaz, kicsit más szemszögből. Arról pedig, miért érdemes, sőt, kell figyelni a blogoszférát, ajánlom a Washington Post írását (via Shel Holtz).

Először is: idehaza tudomásom szerint nem létezik sem Technorati, sem IceRocket-féle aggregátor, keresőeszköz, s az előbbit a magyar bloggerek közül olyan kevesen használjuk, hogy komplex, magyar blogfigyelésre szinte értéktelen. Utóbbi ugyan talál magyar bejegyzéskeet is, de általában jó pár hetes-hónapos lemaradásban van. A kézenfekvő megoldás tehát a hazai blogszolgáltatók felkeresése.

Lássuk hát ABC-sorrendben:

 1. A Blog.hu-n nem találtam keresőt, vizsont mivel még béta, bármi lehet.
 2. A Blogter/NOLblog motor kellemes meglepetés volt, lásd alább.
 3. A Freeblogon csak a blog nevére, címére tudtam keresni (bloglista).

Tehát a Blogter (és a NOLblog) keresője a címekben, a bejegyzések teljes szövegében és a címkékben is kutat, illetve talál. Egyetlen panaszom, hogy sem a találati, sem a címkeoldalon nincs RSS. Pedig milyen egyszerű lenne (legalábbis nekem, mint felhasználónak…)!

Eddig ez egy 30%-os megoldás—és a helyzet tovább romlik, ha figyelembe vesszük, hogy sokan (főként a “profik,” a tapasztalt hazai blgogerek) külföldi szolgáltatókat, esetleg saját szervert, blogmotort használnak. Találtam kielégítő megoldást: úgy hívják, Google Blog Search.

Bevallom, amikor először megjelent a szolgáltatás, nem ájultam el tőle. Mára viszont elég jó lett, a megfelelő beállításokkal csak ajánlani tudom. Akár a “sima” Google, a találati lista szűkíthető nyelvre, URL-re, megjelenés dátumára. (És itt van RSS hírcsatorna is, úgyhogy még csak újratöltögetni sem kell!)

Csak egy példa: magyar nyelvű bejegyzések az iPod keresőszóra, csak az idén (i.e. január 1. óta).

Szóval a monitoring része gyakorlatilag megoldott, ezután következik az elemzés és a reakció (vagy sem). De ez már egy másik történet.

Azért addig is itt egy érdekes link: John Wagner arról, mikor (és hogyan) érdemes reagálni egy-egy bejegyzésre

Facebook hozzászólások:

7 hozzászólás to Blogfigyelés

 1. mi ez a blogol.hu kirekesztés? 🙂 ajánlom figyelmetekbe

 2. A múltheti Nagy Kreatív Napon Karvalics Attila egy egészen erős előadást tartott a non-konform médiahasználat és a marketing-tevékenység kapcsolatáról. (Sokat beszélt a blogról, vírusmarketingről egyéb anyagokról). Az ebben említett tevékenységek radikális hatással lehetnek a pr, marketing, médiapiac folyamataira.

 3. ez mintha a freeblogot nem figyelné

 4. human: és tényleg… Pedig pl. a “Gilmore Girls” kifejezésre illene kidobnia Benneteket! 🙂

  Nem tudom, miért. Kár, és újabb probléma.

  Nincs meg az ezüstgolyó…

 5. http://whois.com/readXML.aspx szintén jó blogkereső

Trackbacks/Pingbacks

 1. Blogfigyelés at doransky
 2. Onlinemarketing blog - online marketing

Leave a Comment

Your email address will not be published.