Newsvine: hírek 2.0

Érdekes állatfaj a Newsvine (mától privát béta): a hagyományos és social médiát ötvözi a digg-féle közösségi szerkesztőelvvel, ráadásul még fizet is a (közösségi) szerzőknek.

Newsvine képernyőkép

Egyik oldalról (“Wire”) az AP, másikról (“Vine”) a felhasználók hírei olvashatók. A sorrendet az olvasók szavazatai határozzák meg, tehát elvileg a legérdekesebbek jelennek meg szem előtt, a hír-tőke (azaz a news vine) tövénél. A szavazáson kívül persze lehet hozzászólni is.

Mindenesetre a legérdekesebb jellemzője, hogy bárki indíthat “rovatot,” és a saját rovata bevételének legalább 90%-át megtarthatja. Az üzemeltetők szerint a 150-200% sem kizárt: piramisjáték-jelleggel a szerző által meghívott felhasználók bevételéből is kap 10-10%-ot (innen a 90%).

Némi sneak peek a “tovább” linken túl.

Newsvine képernyőkép

Read

A “szokásos” témák és anyagok: rovatokba rendezett, címkézhető (és az alapján is kereshető) hírek két oszlopban, előléptető, hozzászóló és feljelentő gombokkal.

Seed

Newsvine képernyőkép

Bookmarklet bármilyen érdekes cikk, hír, írás felvételéhez.

Write

Newsvine képernyőkép

Itt kezdődik az igazán érdekes funkcionalitás: saját rovat és minimum 90% bevételrészesedés. A fennmaradó 10% az ajánlónak jár, vagy ha nem volt (vagy nem adtad meg, ki volt), jótékony célra. Sőt, az összes bevételt felajánlhatod egy szabadon válaszott alapítvány, szervezet, jótékony cél javára.

A kérdés csak az: honnan lesz (elég) bevétel? Nyilván csak a saját aldomainre érkező forgalom után fizetnek, ugyanakkor a cikkeid megjelennek a fő szájton is, ahol a cégé a reklámbevétel. De bírják-e pénzzel, amíg a hirdetők ráharapnak—már ha egyáltalán…

Azért rajta tartom a szemem, hátha tényleg sikerül egy jobb hírmédiumot összebarkácsolni.

2 hozzászólás

 1. GBP - 2006. február 21. kedd 11:21

  Említetted azt, hogy gond lehet a reklámbevételek elosztásával. Mi lenne, ha csinálnánk egy magyar nyelvű kis “blokkot”. Azt jobban tudnánk kontrollálni, jobban lehetne ajánlókat keresni, mi is könnyebben találnánk meg másokat. GBP

  Válasz
 2. Balázs - 2006. február 21. kedd 22:56

  Megvallom őszintén, jó pár hete nem volt időm a Newsvine-nal foglalkozni. Azért most megint odanéztem, és szépen haladnak—de hirdetőt még mindig nem találtam.

  Ezzel nem a közösségi hírgyűjtő-értékelő célt akarom leszólni, csak megjegyzem, hogy egyelőre nem látom a naiv (“majd a Google AdSense-ből fenntartjuk”) üzleti modellt sem.

  Ettől függetlenül a magyar nyelvű blokkot nagyon támogatnám, még ha csak kibicként is. 🙂

  És akad még pár meghívóm. Akit érdekel, írjon!

  Válasz

Have your say

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .