Emeltdíjas SMS: kvázi-micropayment

Azt mondják, a Web igazi úttörői az erotikus (juj, majdnem azt írtam, pornó!) és hasonló, gyakran jogilag legalábbis megkérdőjelezhető eredetű tartalmat (ismertebb nevén warez) kínáló oldalak. Elsők voltak az ellenszenves, lelőhetetlen felugró (popup) reklámablakok, a hitelkártyás fizetés, és a streaming videók terén, és most kis hazánk élelmes husifotó-dílerei az olcsó, hitelkártya nélkül is használható, fizetős tartalomban is nyomulnak vadul.

(Külföldi példa az utóbbi kategóriára: a Carracho fájlcserélőn egyre több emberke kér PayPal-átutalást azért, hogy az egyszeri júzer csatlakozhasson a gépéhez, és kedvére warezeljen — ami persze csúnya, csúnya dolog! Mármint a warez. Meg a pénzes hozzáférés is.)

Az persze megérne egy külön szociológiai elemzést, mikor s miként vált társadalmilag elfogadottá a — gyakran inkább nőgyógyászati, mint átlagfelhasználói érdeklődésre számot tartó — “erotikus” képek-filmek kultúrája, valamint az iparág sztárjai. (Egy éve ki gondolta volna, hogy “az ország tesztjében” [nem, nem HIV-teszt! ;)] Michelle Wild gigamegasztár, vagy mi, főszerepel? Félreértés ne essék, minden tiszteletem az övé, de akkor is.)

De vissza mai témánkhoz. Szóval SMS-fizetés. A dolog lényege, hogy az ember bizonyos hozzáférési időért (egy nap, egy hét, egy hónap, egy emberöltő) cserébe küld egy simlist a megadott 06-90-es számra, mire válaszul kap egy kódot, amivel kedvére garázdálkodhat. Ez a sekély kéj (alsó hangon) kb. 200 forintba kerül pro diem, amin a távközlési, a fizetési és a tartalomszolgáltató osztozik — nyilván nagyjából 40-30-30% arányban. A felhasználó meg felhasznál, és összenyálazza a monitort.

A kérdés csak az: vajh mikor jut el a módszer az átlag médiumhoz? Más szóval: mikor lesz az Index is emeltdíjas SMS ellenében elérhető, az idegesítő és tökéletesen értelmetlen (0.3% clickthrough? Ugyan, kérem!) reklámbigyók értékesítése és megjelentetése helyett? (Reméljük soha…)

Vagy lesz-e igazi micropayment rendszer, amivel a felhasználónak csak az őt valóban érdeklő hírek-cikkek elolvasása után kell fizetnie kicsiny összegeket — mondjuk 5, maximum 10 forintot? Elvégre azért micropayment…

Have your say

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .