(Online) sajtófigyelés/olvasás az iPaddel

Online sajtófigyelés, hír- és cikkolvasás az iPaden a NetNewsWire és az Instapaper alkalmazásokkal

NetNewsWire cikklista az iPadenElég sok (ha jól számolom, 277) RSS-feedet figyelek, természetesen — a blogok és más közösségi források mellett — van közte jó néhány “hivatalos” médium, illetve pár barkácsolt monitoring feed is (pl. egy Yahoo Pipes-Hírkereső megoldás, ami soha nem működött igazán jól). Ez napi néhány száz cikket jelent, aminek egy jelentős része nem túl érdekes, egy része azonnal fontos, és van, ami érdekel, de később olvasnám el.

A MacBookon évek óta a NetNewsWire RSS-olvasót használom, a később olvasandókat az alkalmazáson belül (vagy a böngészőmben), új fülön nyitom meg. Ez azért kínos, mert most épp kb. 60 tab van nyitva, egy részük hónapok óta. A NNW a feedeket a Google Reader-rel szinkronizálja, ami remek, de túlzottan hozzászoktam a külön alkalmazáshoz (és offline olvasáshoz), a Reader nekem nem áll kézre. Ellenben egy csomó asztali és mobilalkalmazás szinkronizál a GReader-rel, ebből a szempontból — és “vészhelyzetben — praktikus.

Valamikor tavaly fedeztem fel az Instapaper nevezetű szolgáltatást/iPhone (és most már iPad) alkalmazást. Röviden: egy bookmarklet — illetve jó pár iPhone és iPad appbe beépített opció — révén az épp olvasott cikket elmentheted a “később elolvasandó” oldalak közé. Ezt utóbb megteheted egy sima böngészőből, vagy ami még jobb, az iPhone/iPad alkalmazásból, ráadásul offline. Marco Arment (a Tumblr vezető fejlesztője) amúgy ingyenes szolgáltatása mobilizálja a tartalmat: eltávolítja a formázást, reklámokat, stb., csak a szöveg és a képek maradnak. Öröm így olvasni, pláne az iPaden.

Az iPaden a workflow a következő (mobilról vagy böngészőből nagyjából ugyanez):

 1. Találok egy cikketNetNewsWire headline, bejegyzést, ami érdekel
 2. Rögtön megnyitomNetNewsWire böngészőlap a (beépített) böngészőben, vagy
 3. Ha valamiért nem ideális, netán nem működik mobilon (khm, Flash), megcsillagozom, és a NetNewsWire leszinkronizálja a MacBookra
 4. Ha később, mobilon (iPhone/iPad) akarom elolvasni, átküldöm az Instapaper-beNetNewsWire - Send to Instapaper
 5. Az Instapaper letölti, megy a listábaInstapaper cikkek, offline, WiFi nélkül is olvashatóCikk olvasása az Instapaper-ben

Persze az Instapaper nem tökéletes, egyes trükkös médiumok cikkeit nem is jeleníti meg. Szerencsére épp ezért van saját beépített böngészője (ami tulajdonképp a WebKit/Safari).

A NetNewsWire iPadre 7,99 euró, az Instapaper ingyenes, korlátozott verziója egyszerre 10 cikket tárol, az 5 dolláros (a magyar boltban 3,99 euró) Pro rengeteg plusz funkciót kínál — például teljes képernyőn működik az iPaden.

3 hozzászólás

 1. csubakka - 2010. május 17. hétfő 11:04

  A Mail ugyenezt (persze nem ilyen elegantosan) nem csinálja meg? Mail (céges levelezés/szerver)-»RSS - offline el lehet olvasni (mondjuk nem az egészet) és gondolom iPhone-on is hozzáférsz a cuccokhoz (persze nem offline).

  Válasz
  • Balázs - 2010. május 17. hétfő 11:11

   RSS-t csak az asztali Mail.app tud, az iPhone/iPad verzió sajna nem.

   Válasz
 2. Gergő - 2010. május 26. szerda 11:11

  Androidon is működik a rendszer, kell hozzá egy Instapaper account, és a Marketről a Read later nevű applikáció. Csak én nem akarok a mobilról böngészni, mert minek.

  Válasz

Have your say

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .