A Weben a 100 legértékesebb márka rangsora

Mint 2001. óta minden évben, a BusinessWeek magazin és az Interbrand az idén is összeállította a világ száz legértékesebb márkájának listáját. Bár a lista elvileg csak a BusinessWeek magazin jövő heti, augusztus 1-i számában jelenik meg, már elérhető az Interneten. Ahogy az elmúlt években folyamatosan, 2006-ban is a Coca-Cola végzett az első helyen. (Full disclosure: a Coca-Cola Magyarország a Noguchi ügyfele.) Dobogós még a Microsoft és az IBM, a negyedik helyen a GE, az ötödiken az Intel végzett.

Az idei lista már a hatodik. A tavalyi évhez képest nem változott a hat legértékesebb márka rangsora, a lista élén idén is a Coca-Cola áll. Az Interbrand szakértői az üdítőital-gyártó márkájának értékét mintegy 67 milliárd dollárra becsülték. Az év legnagyobb nyertesei a Google, a Starbucks, az Ebay, a Motorola és a Hyundai voltak. A legtöbbet a Gap, a Ford, a Kodak, a Heinz és az Intel márkája veszített értékéből.

Az Interbrand szakértői a márkák értékelése során számos különböző szempontot vesznek figyelembe. A listára felkerülni sem egyszerű: csak azoknak a márkáknak lehet esélyük,  amelyek árbevételük legalább egyharmadát a nemzetközi piacokon realizálják. Fontos, hogy széles körben ismertek legyenek, illetve hogy ““ a márkaérték pontos felméréséhez ““ nyilvánosságra hozzák pénzügyi és marketing adataikat. A szigorú zsűri ilyen okokból diszkvalifikált például a Visa, a Wal-Mart, a Mars vagy a CNN márkáját.

A BusinessWeek  azért az Interbrand a nyolcvanas években kidolgozott, és azóta folyamatosan frissített, pontosított metodikáját alkalmazza, mert az a tőkepiaci elemzők módszereihez nagyon hasonló, objektív kritériumok alapján értékeli a márkákat. Az elemzők kiszámítják a márka várható eredményességének mai reálértékét, s ez a szám kerül végül a listába.

A teljes lista (és bőséges elemzés meg némi multimédia) elérhető a BusinessWeek magazin illetve az Interbrand honlapján.

Have your say

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .