A sajtóközleményről

Szóval végül mégis csak begyűrűzött kis hazánkba is Tom Foremski rantje, a sajtóközlemények “halálos ítélete”—Blumi remekül összefoglalta a lényegét.

Először is a csendes kisebbség védelmében: létezik még olyan, hogy jó sajtóközlemény. És ezt nem (csak) én mondom: hallottam már igazi régi vágású, komolyan dolgozó, nem csak kopipésztelő újságírótól is. Mert ilyen is akad.

Tény, hogy túlontúl sok sajtóközleményt bizottság ír—mielőtt a jogászok kiherélnék—, számtalan példát tudnék említeni, de minek? Ám ez nem a műfaj (eszköz, technika, nevezzük, aminek akarjuk) hibája, hanem a szakembereké. (Beleértve az ügynökségeket is, akik—tisztelet a kivételnek—nem állnak a sarkukra.)

Szóval mit tehetünk? Abban Foremskinek és Sztahanovnak is feltétlenül igaza van, hogy ez így nem mehet tovább, már csak azért sem, mert a túlcsavart, kiürített sajtóközlemények nem hatékonyak. Mondjuk kezdetnek választhatnánk más eszközt is a szőnyegbombázás helyett: meggyőződésem, hogy például egy rendesen megtervezett sajtóbeszélgetés (nem feltétlenül fotós interjú!), egy jó termékteszt (pláne a vezető hazai online médiumok egyikében, egyes iparágakban beleértve a blogokat is), sokszor többet ér, mint száz sajtóközlemény.

Röviden: célozni tudni kell. Annak mondjuk, írjuk, jelezzük füstjelekkel a híreinket, akiről tudjuk, hogy érdekli a téma. (Tanult amerikai kollégáim ezt mikro-kommunikációnak nevezték el. Én csak úgy hívom: PR.)

És ezt nem váltja ki egyetlen címkéző szolgáltatás sem—a kommunikátornak kell ismernie a médiát, vagyis a közvetítőket. Mert persze ez az egész blog-dolog arról szól, hogy a fogyasztó is egyre inkább médium.

Megjegyzem, Todd Defren megkísérelte a gyakorlatba átültetni Foremski ötleteit. Érdekes. De attól, hogy szétdarabolta, már jobb is? Illetve: előtte rossz(abb) volt?

1 comment

  1. bulbul - 2006. március 31. péntek 17:57

    Balázs,

    tök jó, mert sikerült kicsit hosszabban és érdekesebben leírni, hogy akkor működik valami, ha dolgoznak rajta és lehetőleg jól is kell dolgozni :))

    Maximálisan egyetértek. Semmi köze az eszköznek ahhoz, hogy az jó és hatásos-e, mert a termékbemutatón is fejre lehet állni egy nem kellően felkészített aktorral valamint egy sajtóközleményt is el lehet úgy juttatni a célcsoporthoz, hogy az megjelenjen - ha van benne hírérték és tartalom. Ha ismered a megcélzott újságírókat, hogy mire és hogyan ugranak, akkor még az elcsépelt és unalmas eszköz is működni fog (persze az már egy másik kérdés, hogy egy rosszabbul pozícionált eszközre hogyan tudod felkelteni az arra már alapból immunis újságírók figyelmét - de ez már a cég és a kommunikátor személyes pozícionálásának kérdése.)

    Válasz

Have your say

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .