“Bloggerek a Wall Street-ben” redux

Megvolt a Business Class beszélgetése: Pintér Róbert (ITTK) moderálásával Bőgel György (CEU B-school és IT lábjegyzet), doransky, Novák Péter (kirowski, érdekes volt a hagyományos, hirdetői médiaszemléletet szembeállítani a bloggerekkel) és pollner próbálták elmagyarázni a (meglehetősen passzív) közönségnek, mik a blogok, hogyan és mire használhatók. Össz-vissz két kérdés volt (plusz én kétszer beledumáltam, a résztvevőktől még egyszer bocs…), igaz mindkettő jó:

 • Miben különböznek a blogok egy rendszeresen, naponta frissített honlaptól?
  Konszenzus: személyes hangvételűek, valaki (és nem “a cég”) írja őket, vannak bizonyos formai jegyeik, de igaziból vékony a határ.
 • Mit tehetünk, ha támadnak a bloggerek? Hogyan reagáljunk?
  Konszenzus: őszintén, nyitottan, válaszoljunk még azelőtt, hogy az “igazi” sajtó felkapná a témát. Doransky, Péter és pollner is említett néhány negatív (és pozitív) példát, meg a csapos (én) is közbeszólt (a sztenderdek: Cillit Bang, Sony BMG).

Péter egyébként felkérte a résztvevőket: ugyan tisztázzuk már, mi a különbség egy blog és egy fórum között. Azt hiszem, pollner hasonlata volt a legjobb (a fórum egy kocsma, ahol mindenki beszél mindenről, a blog pedig egy asztaltársaság, ahol valaki felvet egy témát, s a többiek is kifejtik a véleményüket). Talán a legérdekesebb Bőgel Gyuri egyik hozzászólása volt az (amerikai, természetesen) orvosi blogokról: igazi kollaboratív, tudásmegosztó, nyitott, oktatóblogok, ahol szakmai tippeket-trükköket közölnek orvosok, ápolók. (Itthon mikor lesz ilyen? Vagy legalább másmilyen?)

Én kicsit a praktikumot hiányoltam (igaz, általában a legtöbb konferenciából, előadásból hiányolom), a kifejezetten céges blogokról—kivéve persze a Lutz, Schwartz, Scoble példákat—valahogy kevés szó esett. (Talán mert az egész jelenség még a legtöbb kommunikációs szakembernek is magas. Novák Péter azért említett pár magyar marketingblog-példát, illetve hogy a hype miatt az ügyfelek érdeklődnek, mi ez az egész.) Ugyan nagyon élveztem az áttekintést, kommunikációs és szociológiaelméleti hátteret, de nem tudom, a többiek (a nem “blogszakmabeliek”) mennyire értették, mennyire tartották hasznosnak…

A kerekasztal—és utána a beszélgetések—visszatérő témái: most akkor mi is az, hogy blog, és megérti-e ezt az átlagember, bloghype, médiatúlkínálat, tudásmegosztás és információvisszatartás, blogger-elitizmus, és persze doranskyval kedvenc közös témánk, a “miről írjak, milyen mélyen?”

Ott volt még Petényi Márk (mark.hu) és veszig (things) is, bár utóbbi sajnos nem maradt pogácsázni… Sebaj, majd legközelebb!

3 hozzászólás

 1. bulbul - 2005. december 1. csütörtök 09:53

  Balázs,

  lesz A tegnapi rendezvénynek folytatása szerinted? El szerettem volna menni, de a család erősebb volt 🙂 (szerencsére). A praktikumról meg csak annyit, hogy szerintem van egy szint ami felett/alatt már üzleti kérdés, hogy mit adsz át egy nyilvános rendezvényen. Egyébiránt a legfontosabb kérdés - szerintem a vállalati blog kérdésében, hogy van-e és milyen jellegű a koncepció a vállalat stratégiájában erre. Mert ha van is egy eldöntött út, az csak akkor fog meg is valósulni, ha a célhoz adekvát erőforrást is rendelnek mögé.

  Válasz
 2. Balázs - 2005. december 1. csütörtök 14:44

  Remélem lesz folytatás, veszignél épp erről folyik a diskurzus.

  Ami az üzleti érdeket illeti: az, hogy pl. elmondom, mik a válságkommunikáció vagy a sajtókapcsolatok alapszabályai, hogyan lehet hatékonyan csinálni, még nem jelenti azt, hogy onnantól mindenki maga próbálja, és felkopik az állam. 🙂 Nyilván lesz olyan is, aki egyedül próbálkozik, és ezen belül olyan is, akinek sikerül. De hát azért ez (a kommunikáció, PR, nevezzük, ahogy akarjuk) nem core business, inkább költség-, mint profitcenter…

  A koncepció, finanszírozás is nyilván nagyon fontos, de szerintem másodlagos. A fő kérdés, hogy akar-e, illetve hogyan akar a vállalat kommunikálni? Felülről lefelé (ha egyáltalán), vagy interaktívan?

  Durván fogalmazva: érdeklik az ügyfelei, vevői, fogyasztói, vagy csak eladni akar, hogy teljesítse a negyedéves/féléves/éves célokat?

  Válasz
 3. Dorc2 - 2005. december 2. péntek 09:58

  Csöndben remélem, hogy a fent említett rendezvény némileg tartalmasabb volt annál a cikknél, ami a bc hírlevelében megjelent… hosszú bekezdésekben, helyesírási hibákkal telve leírni azt, hogy a blog jó, és az internet jó, uff, hááát… Üdvözölnék egy informatívabb cikket a beszélgetésről a következő ilyenben, ha van erre hatása itt valakinek Bali.

  Válasz

Have your say

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .