Beatles kontra Apple Computer, 3. menet

Igen, a Beatles ügyvédei már megint beperelték az Apple-t — harmadszor is. Az okok: az iPod, az iTunes Music Store (jut eszembe, nemrég lépték át a tízmillió dalos álomhatárt!), és legfőképp az “AppleMusic” kifejezés illetve (időközben csöndesen megszüntetett/átnevezett) kampány.

Az első per nem sokkal az Apple Computer megalakulása után, 1981-ben volt — és az Apple Corp. nyert. Az Apple Computer kénytelen volt aláírni egy hosszú, részletes szerződést, amiben lényegében örökre lemondott arról, hogy valaha bármi köze legyen a zenéhez.

Aztán amikor megjelentek az első, számítógéphez köthető hangszórók és a Macintoshon az ember zenét hallgathatott (és szerezhetett), az Apple Corps. — szerződésszegésre hivatkozva — újra perelt, és 1989-ben újra nyert. Eddig összesen kb. 50 millió dollárt.

A dolog iróniája, hogy az Apple Corps. (a lemezcég) majd”™ húsz éve csődbe ment, és 1985-ben eladta az összes Beatles-dal jogait a gézmaszkos szörnynek. A cég aztán egészen az Anthology néhány évvel ezelőtti megjelenéséig tetszhalott volt.

De most majd biztos megint lesz mit a teába aprítani.

Have your say

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .