Ez most kicsit más, és talán többeket hoz lázba, mint az eddigiek: a hét podcastja a Manager Tools (iTunes link).

Michael Auzenne és Mark Horstman valamelyest értenek a menedzsment tudományához: együtt jártak a West Point-ra, együtt szolgáltak (tisztként) a hadseregben, aztán később is dolgoztak együtt néhány nagyobbacska (értsd: Fortune 500) vállalatnál vezetőként. Michael néhány éve visszavonult, és ma már “csak” néhány éttermet vezet. Mark viszont egy, a hatékony menedzsmentet oktató, tanácsadó-vállalkozást vezet, olyan ügyfelekkel, mint az AT&T, az Intel, a Cornell Egyetem vagy a Microsoft.

Szóval miről szól a podcast? Röviden arról, hogyan lehetsz hatékonyabb vezető.

Szándékosan nem “menedzsert” írtam: a heti adásokban rengeteg olyan azonnal felhasználható, gyakorlati tanács, tipp és ötlet hangzik el, amiket szinte bárki, bárhol felhasználhat, ha bármiféle csapattal, közösséggel van dolga. Motiváció, személyes kommunikáció, hatékony mítingek, legutóbb időtervezés (“time management,” haha), alapozó kurzus a fejvadászok kezeléséhez—néhol kicsit túl amerikai, de azért mind-mind igazi kincs. Bónuszként a Manager Tools blogon letölthető rengeteg kiegészítő anyag, kérdőív, dokumentumminta.

Ráadásul ha hozzávesszük, egy tanácsadó vagy tréner mennyit kérne érte…

A második ajánlott podcast a dél-afrikai származású Joseph Jaffe elsősorban az “új marketinggel” (nem csak online!) és reklámmal foglalkozó Across the Soundja (iTunes link). Jaffe valaha reklámos volt, végülis ma is az, csak nem nagy ügynökségnél dolgozik. Írt egy érdekes könyvet “Life After the 30-Second Spot” címen, néhány részlet erről itt.

Valaha Steve Rubel-lel indították, aztán amióta Steve néhány hónapja idő hiányában kiszállt, Joseph minden héten új vendéget hív, akivel megvitatják a friss híreket, trendeket, és persze a hét győzteseit, veszteseit. Ez utóbbi egyébként az podcast egyik legjobb rovatja, a másik, amikor a hét vendégének 60 másodpercben kell bemutatkozni és meggyőzni a hallgatókat (és Jaffe-t), hogy érdemes visszahívni.

A legjobb adás egyébként a múlt heti volt: összeállt a For Immediate Release (lásd alább) stábjával, és a nagyon élvezetes beszélgetés mellett a két podcast állandó rovatain is osztoztak. Érdemes legalább azt az egyet meghallgatni.

Közben továbbra is várnám a magyar podcastok jelölését. Nem igaz, hogy nincsenek?!

Pollner kezdeményezését továbbgondolva, adaptálva (“A jó művész másol, a kiváló lop” és a többi), ünnepélyesen heti rendszerességű rovatot indítok. Szeretnék minden kedden (legalább) egy podcastot a figyelmetekbe ajánlani. Témájukat tekintve általában üzleti és marketingkommunikációs jellegűek lesznek, de azért nem kizárólag.

Szóval az első nyertesünk a “For Immediate Release: The Hobson and Holtz Report” (iTunes link), a kaliforniai illetőségű Shel Holtz és az Amszterdamban élő Neville Hobson podcastja. Mindketten kommunikációs tanácsadók, több szakmai szervezet alapítói vagy tagjai, számos kötet és publikáció szerzői, most éppen közösen írnak podcasting-kézikönyvet.

Mi több, Shel “Public Relations on the Net” című kötete volt valaha a szakdolgozatom [téma: válságkommunikáció az Interneten] elsődleges nyomtatott forrása. Neville pedig az Onalytica elemzőcég kutatása alapján az üzleti blogok első számú, legbefolyásosabb egyéni szaktekintélye (a nagy médiumokat nem számítva, ugye)—de legalábbis a legtöbbet hivatkozott.

Hihetetlen, de több mint egy éve heti két egyórás adást tesznek közzé “a vállalati kommunikáció és a technológia metszéspontjából,” és minden egyes podcastjukat érdemes letölteni, meghallgatni. Akit érdekel a PR, a vállalati kommunikáció, különösen az online változata, annak kötelező, de legalábbis erősen ajánlott.

Eközben itthon

Azért megemlíteném kis hazánk egyik legjobbját, az Almalap “Macazin” heti podcastját (iTunes link) is. Ferenczy Gábor nagy lelkesedéssel, odaadással, és tényleg hétről-hétre (még) jobban vezeti a magyar Macintosh-barát közönség kedvenc online műsorát—pont, mint a lapot.

És Gábor: nem kell szebb hangú hírolvasó, így jó, ahogy van!

Ajánlj te is

Összeszámoltam: épp negyven podcastra iratkoztam fel, ebből—írd és mondd—egy darab magyar. Úgyhogy nagy örömmel fogadom a javaslataitokat, még ha külföldiek is. De azért jobb lenne, ha minden hétre jutna némi hazai is, úgyhogy e-mailre, kommentre fel!